Blog België: talrijke verzoeken om naleving na de nieuwe fijnstofmeting bij de autokeuring
Back

België: talrijke verzoeken om naleving na de nieuwe fijnstofmeting bij de autokeuring
Garagisten reageren op verzoeken

News

Sinds juli 2022 worden veel Belgische automobilisten geweigerd voor autokeuring als gevolg van nieuwe emissiemeting van fijnstof.


In één jaar tijd keurden Vlaamse centra 12% van de Euro 5 en 6 dieselvoertuigen af die te veel fijnstof uitstootten. Deze voertuigen voldoen niet meer aan de norm omdat ze te vervuilend zijn. Ze krijgen een voorlopige autokeuring en moeten hersteld worden.

De toegestane tijd loopt ten einde, dus automobilisten wenden zich tot hun garages om hun voertuigen aan de normen te laten voldoen.
 

GOCA adviseert automobilisten om hun auto's door een professionele garage te laten controleren.

 

Als het voertuig de limiet van 250.000 deeltjes/cm³ overschrijdt, waarschuwt het keuringscentrum de automobilist dat het voertuig niet aan de normen voldoet en kan er tijdelijk met het voertuig worden gereden tot de volgende verplichte keuring.

Boven de 1.000.000 deeltjes/cm³ wordt het voertuig afgekeurd en vermeldt het keuringsrapport een ernstig defect dat moet worden gerepareerd. Meer informatie. Het defecte roetfilter moet dan worden gereinigd of vervangen door een garage vóór een nieuwe keuring.

De GOCA dringt er bij automobilisten op aan om hun voertuigen voor te bereiden door een grondige diagnose te laten uitvoeren door een professionele garage.
 

Als ze dat willen, kunnen garages hun klanten een voorafgaande emissietest aanbieden.

emissiecontrole deeltjesCAP3070-Deeltjesteller

Nadat het roetfilter is gerepareerd, kan de garagemonteur controleren of het voertuig in orde is voordat het een nieuwe inspectie ondergaat. Hij zal er dan voor zorgen dat de deeltjesuitstoot onder de toegestane drempel blijft, om afkeur te voorkomen.

Deze voorafgaande controle van de uitstoot moet worden uitgevoerd met geschikte apparatuur waarmee de hoeveelheid deeltjes zeer nauwkeurig kan worden gemeten. Een deeltjesteller is essentieel voor deze controle.
 

De meetapparatuur moet aan dezelfde eisen voldoen als die van de technische controle.

 

De Capelec CAP3070 deeltjesteller is goedgekeurd in België, Nederland, Zwitserland en Duitsland en wordt in deze landen al twee jaar gebruikt door keuringscentra en garages.

De meting is betrouwbaar en duurt slechts enkele minuten. De gebruikte technologie is minder complex en goedkoper dan andere meetmethodes op de markt. Ze vereist weinig onderhoud en geen verbruiksgoederen.

 


CAP3070 Capelec

sepDe CAP3070 deeltjesteller laat werkplaatsen en inspectie-instellingen toe om productief en efficiënt te werken.

  • Beproefde apparatuur voor keuringscentra
  • Snelle meting
  • Minimaal onderhoud
  • Zeer nauwkeurige Ext DC-technologie
  • Zeer gebruiksvriendelijk
  • Geschikt voor intensief gebruik

Download PDF Download PDF Productgegevensblad downloaden

Meer informatie

 

sep

 

Wilt u uw klanten een pre-inspectieservice aanbieden? Bent u op zoek naar de dichtstbijzijnde dealer?
Contacteer ons

 
Design

Design

Innovation Evolutions Adaptation

Capelec Design & manufacturing

Manufacturing

Since 1989

Capelec supply

Supply

An approved network at your disposal